Ora de istorie 2
Diplomatia romaneasca interbelica,o minunatie !Obiectivul fundamental al Romaniei in perioada interbelica a fost mentinerea status-quo-ului teritorial obtinut prin semnarea tratatelor de pace incluse in asa-numitul sistem versaillez.
Romania a cautat sa asigure indeplinirea acestui obiectiv prin participarea la aliante politico-militare regionale si prin aliante cu Franta si Marea Britanie,garante ale pacii incheiate la Conferinta de la Paris.Romania era inconjurata de 6 state vecine, dintre care 3 erau state revizioniste: Ungaria, URSS si Bulgaria.
Conferinta de pace de la Paris s-a desfasurat intre 1919 si 1920.In timpul tratativelor,Marile Puteri au privit Romania ca pe o mica putere cu interese speciale,ceea ce a nemultumit delegatia romana.In timpul conferintei delegatia romana a fost intr-o prima faza condusa de Ionel Bratianu care a respuns semnarea tratatului.Tratativele au fost insa continuate de Alexandru Vaida-Voievod.
Prin tratatul cu Austria semnat la Saint-Germain in 1919 s-a recunoscut unirea Bucovinei cu Romania.Prin tratatul cu Ungaria de la Trianon s-a recunoscut Transilvaniei unirea cu Vechiul Regat.
Tratatul cu Bulgaria din 1920 semnat la Neuilly-sur-Seine stabilea ca frontiera romano-bulgara era aceeasi cu cea din 1913 din urma celui de-al doilea razboi balcanic.
La 28 octombrie 1920 prin Tratatul de la Paris (tratat semnat separat), 4 state (Franta,Marea Britanie,Italia,Japonia) recunosteau unirea Basarabiei cu Romania, in 1933 urmand sa se alature si SUA.
In 1921 datorita activitatii conservatorului-democrat (disidenta conservatoare) Take Ionescu a fost creata Mica Intelegere,alianta zonala care reunea Romania,Iugoslavia si Cehoslovacia.Romania participa la initiativele internationale privind consolidarea procesului de pace.Astfel, in 1928 Romania a aderat la Pactul Briand-Kellogg prin care razboiul era interzis ca mijloc de rezolvare a diferendelor dintre state.
In 1938 Germania a anexat regiunea sudeta locuita de germani din Cehoslovacia, act agresiv acceptat de Franta si Anglia prin Tratatul de la Munchen in septembrie 1938.
In noiembrie 1938 Carol al IIlea a vizitat Belgia,Marea Britanie si Franta unde nu a reusit sa obtina sprijin extern pt Romania.La intoarcere s-a intalnit cu Hitler la 24 noiembrie 1938.Executia din ordinul regelui a lui Corneliu Zelea-Codreanu a inrautatit relatiile romano-germane insa aceasta era interesata de petrolul romanesc, astfel criza a fost depasita si la 23 martie 1939 s-a semnat acordul economic romano-german.
La 23 august 1939 s-a incheiat pactul de neagresiune sovieto-german.Anexa secreta prevedea dreptul URSS de a ocupa Basarabia.
Perioada interbelica reprezinta pentru Romania zilei de azi, 11 februarie 2007,o lectie de diplomatie si un bun model pe care sa-l urmeze.. cine? ...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu