joi, ianuarie 31, 2008

Filosofie politica

Invatand pentru examenul de filosofie politica, am gasit in curs niste pasaje care mi-au atras mie atentia in mod deosebit, so here it goes:

1. Viziunea reductionista a statului este de a reduce statul la indivizi sau la grupuri de putere din societate, fiind cunoscuta ca individualism. Individualismul libertarian chiar neaga existenta statului, sustinand ca nu exista decat "guvern", adica o organizare institutionala a grupurilor de indivizi care conduc societatea la un moment dat.

2.Politica, pietele si dependenta preferintelor de context
Alegerile politice nu pot fi intelese doar ca un proces de agregare a preferintelor prepolitice. Unii oameni sustin programele de televiziune culturala chiar daca ei nu urmaresc personal astfel de programe. Altii sustin elaborarea de legi de protectie a mediului sau a speciilor de animale, chiar daca modul lor de viata nu le aduce beneficii directe din aceste masuri de protectie.
Alegerile pe care le facem ca participanti la viata politica sunt diferite de cele pe care le facem ca simpli consumatori.

3.Limitari excesive de oportunitati si injustitii structurale
Sunt necesare masuri colective de protectie impotriva fortelor de uniformizare a preferintelor individuale, asa cum se intampla cu patternurile de consum din tarile industrializate. Este necesara o educatie liberala si promovarea capacitatilor individuale. De exemplu, preferintele individuale care provin din limitarea oportunitatilor culturale pot fi modelate prin politici guvernamentale de subventionare a programelor publice radio-TV.
Saracia este unul din cele mai severe obstacole din calea liberei dezvoltari a preferintelor si convingerilor. Saracia nu se exprima doar prin lipsa de bunuri si conditii materiale, ci si prin incapacitatea de a valorifica oportunitati sociale care sunt esentiale pentru egalitatea de sanse a individului: accesul la educatie, servicii de sanatate, locuri de munca etc.

4.Limitele libertatii de expresie. Corectitudinea alocarii de spatiu mediatic.
Consecinta strategiilor de marketing in domeniul audio-vizual este crearea unui sistem in care majoritatea productiilor sunt ieftine, senzationaliste, romantate ori dezumanizante, bogate in violenta si sexualitate. Astfel de lucruri modifica preferintele consumatorului si ale calitatii sale cetatenesti.

over and out

Niciun comentariu:

eu voi fi cea care..